Uitnodiging Debat ‘Is Jezus de enige ware?’  
Home > Thema's > Andere onderwerpen "Kerk zijn" > Uitnodiging Debat ‘Is Jezus de enige ware?’

Uitnodiging

Debat ‘Is Jezus de enige ware?’

met Erik Borgman, Martien Brinkman en Manuela Kalsky,

onder leiding van Wilfred Kemp

Plaats: De Boskant, Den Haag

Tijd: vrijdag 20 maart 2009, 13.30-16.00  uur:

Het debat

Terwijl nogal wat gelovigen steeds openlijker twijfelen over de betekenis van Jezus, houden de kerken vast aan de vertrouwde leer. De vraag luidt: wie is Jezus? Is hij inderdaad de beslissende heilsfiguur in de geschiedenis, Zoon van God, God en mens in één, de enige ware Verlosser? Of is hij eerder gewoon een bijzonder mens, bewonderenswaardig en navolgenswaardig, maar niet exclusief of uniek? In vervolg op de eerdere serie artikelen in het oecumenische opinieblad VolZin kruisen de theologen Manuela Kalsky, Martien Brinkman en Erik Borgman over deze kwestie de degens.

Manuela Kalsky, directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving in Nijmegen, verdedigde twee jaar terug tijdens de door haar gehouden VolZin-lezing de stelling dat christenen “niet ín maar mét Jezus moeten geloven”. Ze wil inclusief geloven, niet exclusief. Waar Jezus al te zeer op een voetstuk wordt gezet, dreigt volgens haar altijd weer het gevaar van uitsluiting van de ander. Martien Brinkman, hoogleraar interculturele theologie aan de Vrije Universiteit, verwerpt Kalsky’s these dat Jezus “het grootste projectiescherm aller tijden” is. “Je kunt van Jezus niet alles maken”, zegt hij. En:“Het gaat in het christendom altijd om de erkenning van zowel het goddelijke als het menselijke in Jezus.” Erik Borgman, hoogleraar theologie van de religie aan de Universiteit van Tilburg, wil eveneens het menselijke en goddelijke bij elkaar brengen. “Juist in het voluit menselijke leven van Jezus, in zijn radicale menswording en ontlediging, wordt het goddelijke zichtbaar en krijgt zijn geloof voor ons autoriteit.”

Kalsky, Brinkman en Borgman zullen elk kort hun positie toelichten en vervolgens met elkaar en de aanwezigen in debat gaan. Dit debat staat onder leiding van journalist en theoloog Wilfred Kemp, bekend van televisieprogramma’s als Soeterbeeck en Kruispunt-tv (RKK/KRO).

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het duo Duhola, bestaande uit Gemma Tripiana (fluit) en Victor Landeira (gitaar).

Wanneer en waar

Het debat ‘Is Jezus de enige ware?’ vindt plaats op vrijdag 20 maart 2009, 13.30-16.00 uur, in Spiritueel Centrum De Boskant, Fluwelen Burgwal 45, Den Haag. De zaal gaat open om 13.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Aanmelding en kosten

De bijeenkomst is toegankelijk voor VolZin-lezers en andere belangstellenden. Deelname op vertoon van het nummer van VolZin van 6 maart 2009: € 5,-; overigen betalen € 7,50. Betalen aan de zaal.

U kunt zich digitaal aanmelden op de website: www.opiniebladvolzin.nl.

Uw inschrijving dient uiterlijk maandag 16 maart, 9.00 uur, ontvangen te zijn.
Er worden geen deelnemersbewijzen verzonden.

Inlichtingen: www.opiniebladvolzin.nl, www.deboskant.nl, info@deboskant.nl, tel. 070- 3614180 (ma.-za. 12.00-16.00 uur).Op dit moment zijn er nog geen bijdragen voor dit thema.

Terug naar "Andere onderwerpen "Kerk zijn"" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol