Paus Benedictus XVI: ‘Homohuwelijk bedreiging voor de mensheid’  
Home > Thema's > Cultuur > Menselijke seksualiteit > Paus Benedictus XVI: ‘Homohuwelijk bedreiging v...
Wim van den Hoek
20/1/12

Paus Benedictus XVI: ‘Homohuwelijk bedreiging voor de mensheid’

De opvoeding van de jeugd is volgens de paus een centrale factor in de weg naar vrede. Die opvoeding moet beginnen in het gezin dat gebouwd is op het huwelijk van man en vrouw en dat open staat voor het doorgeven van het leven. Deze “kiemcel van iedere samenleving” heeft dringend wettelijke bescherming nodig, aldus de paus.

Mijn commentaar: De bisschop van Rome heeft met deze waarschuwing duidelijk gemaakt dat hij helemaal niet op de hoogte is van wat een homohuwelijk inhoudt. Het homohuwelijk komt niet in plaats van, maar staat gelijkwaardig naast het heterohuwelijk. Beide huwelijken worden gesloten tussen mensen die met elkaar een liefdesband hebben. En zoals ik reeds eerder heb gezegd: 'Als twee mensen in liefde met elkaar verbonden zijn is God in hun midden'. Dus kan de bisschop van Rome daar geen eigen invulling aan geven. Als beide huwelijken in juiste harmonie geleefd worden, hebben zij beide op een eigen manier een positieve invloed op de opvoeding van de jeugd.

Ik denk dat de bisschop van Rome eerst meer moet kijken naar de bedreiging die menig r.-k. priester en mannelijke/vrouwelijke kloosterling voor het gezin is geweest. Ik denk hierbij aan de plegers van seksueel- en/of fysiek machtsmisbruik, die meer schade hebben toegebracht  aan de harmonische ontwikkeling van de jeugd. Sterker gezegd: ze hebben het jonge leven van de slachtoffers beschadigd en hiermee de 'toekomst van de mensheid' bedreigd. De slachtoffers dragen nog steeds de wonden hiervan met zich mee.

Het is de hoogste tijd dat de bisschop van Rome nu eens duidelijke maatregelen neemt binnen de r.-k. kerk om de daders aan te pakken. Tot op heden zijn het alleen maar zoetgevooisde woorden geweest. Hiermee heeft hij aan de slachtoffers nog niet laten zien dat het hem ernst is deze zaak aan te pakken. Het optreden inzake de voormalige bisschop van Brugge, Mgr. Vangheluwe, mag niet de naam hebben van een krachtdadig optreden. Het heeft ruim een jaar moeten duren voordat het Vaticaan met de melding kwam dat mgr. Vangheluwe België moest verlaten, maar verdere stappen zijn er nog niet gezet. Het is een en al zwijgen. Is het dan toch weer, alles is onder de 'apostolische hoed' geschoven?

Ik hoop dat de Nederlandse r.k. bisschoppen, hoewel zij bij de benoeming een 'eed van trouw' aan de bisschop van Rome moeten afleggen, sneller en krachtdadiger zullen optreden tegen de plegers van seksueel- en/of fysiek machtsmisbruik, dan de bisschop van Rome doet. Het moet een teken zijn jegens de slachtoffers dat het de r.-k. kerk in Nederland ernst is en dit niet alleen in woorden zegt, maar ook in daden laat zien.

Wim van den Hoek

Wim van den Hoek is pastor van de Onafhankelijke Katholieke Geloofsgemeenschap Heilige Ambrosius en woont in Lemmer. Bovenstaande tekst is een reactie van de auteur op het bericht van Rorate op dinsdag 10 januari 2012 dat volgens paus Benedictus XVI het homohuwelijk een bedreiging is voor het gezin, en zo voor de ‘toekomst van de mensheid zelf’.

Reacties

Boeiend dit relaas! Zelf heb ik vorig jaar een boek over de vooroordelen (o.m van de zijde der christelijke kerken) ten aanzien van homoseksualiteit geschreven. Het is getiteld "Het zevende taboe" en is uitgegeven door de uitgeverij Free Musketeers. Met christelijke groet,
Klaas de Graaff - NuenenReactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Menselijke seksualiteit" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol