Homo-emancipatie niet alleen dankzij liberalen  
Home > Thema's > Cultuur > Menselijke seksualiteit > Homo-emancipatie niet alleen dankzij liberalen
Rik Laernoes en Adriaan Rodenburg
18/6/13

Homo-emancipatie niet alleen dankzij liberalen

Er is een vals beeld gecreëerd dat homo's hun rechten louter danken aan seculiere initiatieven.

In 1998 maakten wij als een van de eersten dankbaar gebruik van de nieuwe partnerregistratie. Het was drie jaar voordat in Nederland het eerste 'homohuwelijk' werd gesloten. De ultieme rechtsgelijkheid tussen homo's en hetero's was bereikt. De homo-emancipatie leek afgerond.

In de jaren die volgden, is langzaam het beeld ontstaan dat al dit moois uitsluitend te danken is aan de liberale geesten in het parlement, als erfgenamen van de Verlichting. Dat beeld werd een collectieve overtuiging, ook omdat het steeds weer werd gevoed door de vrijdenkers zelf. Maar klopt het wel? Nou, daar valt wel wat te nuanceren.

Het waren ook de christelijke partijen die de hedendaagse 'liberale verworvenheden' mogelijk maakten. Onder de eerste abortus- en euthanasiewetten stonden de handtekeningen van CDA-ministers van justitie. De eerste liberalisering van de zondagsrust gebeurde door KVP'er Beel. Tolerantie over en weer was toen nog een gangbaar begrip.

Ook in de kerken is veel gedaan. Wij maakten zelf mee hoe al in jaren vijftig en zestig binnen onze hervormde en gereformeerde kerk heftige discussies werden gevoerd over gelijke rechten. Synodes deden – soms met moeite – goede uitspraken. Er kwamen vanuit de kerken 'huiskamerkringen voor homoseksuelen'. Het was emancipatie dicht bij huis, in eigen, christelijke kring.

Maar anno 2012 klinkt in de Tweede Kamer nog steeds de kritiek dat religie in de weg staat bij de homo-emancipatie. Ineke van Gent diende op de laatste dag voor het reces nog een motie in om de weigerambtenaar te verbieden.

De 'vreselijke weigerambtenaar' is blijkbaar het belangrijkste probleem. Zelf homoseksueel, zouden wij zeggen: ga eens als herkenbaar homostel op een willekeurige voetbaltribune zitten. Of fluit als homoman eens naar een bouwvakker. Maar gelukkig, daar zetten de Ineke van Genten en Boris van der Hammen zich voor 100 procent voor in. Ze gaan in gesprek met de KNVB en de Bouwbond FNV om die te bewegen zich duidelijk uit te spreken over discriminatie. Of ze eisen dat de voetbalbond en de vakbond zich openlijk distantiëren van spreekkoren in het stadion. Of klopt ook dat beeld niet?

Homo-emancipatie is een kwestie van lange adem. Het is een proces dat af en toe gemarkeerd kan worden met wetgeving. Sociaaldemocraat Job Cohen, staatssecretaris van justitie, stelde onder Paars het burgerlijk huwelijk open voor lesbiennes en homo's. Maar Cohen begreep ook (toen nog wel!) dat homo-emancipatie een proces is en hij bedacht 'de weigerambtenaar'.

Ruim tien jaar later lopen de libertijnen te hoop tegen een probleem dat geen probleem is. In elke gemeente kun je als homo's trouwen. Maar de 'gristelijken', SGP, ChristenUnie en CDA (welke partij heeft zoveel openlijke homopolitici?) moeten het steeds maar weer in die zinloze discussie ontgelden. Beste Ineke van Gent, Boris van der Ham: verruim je blik op homodiscriminatie eens. Er is nog een seculiere wereld te winnen.

Rik Laernoes en Adriaan Rodenburg

Rik Laernoes en Adriaan Rodenburg zijn zijn 1990 kerkelijk officieel een paar. Bovenstaande tekst verscheen eerder in Trouw van 30 juli 2012.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Menselijke seksualiteit" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol