Petitie aan paus Benedictus XVI  
Home > Thema's > Ambten > Petitie aan paus Benedictus XVI
Vertalingen: Nederlands English Deutsch Français Español 

Tekst van onze brief aan paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI
Vaticaanstad
Rome

Geachte Vader in Christus,

Door deze verzamelbrief van het volk van God verzoeken wij u om het sacramentele diaconaat voor vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk te herstellen.

Historisch precedent

De eerste negenhonderd jaar zijn sacramenteel gewijde vrouwelijke diakens onze Katholieke gemeenschappen in vele delen van de Kerk van dienst geweest. Bisschoppen hebben deze vrouwen de handen opgelegd en God gevraagd zijn Heilige Geest over hen uit te storten om hen te heiligen voor de dienst van het diaconaat. Wij geloven dat de tijd gekomen is dat de Kerk deze oude praktijk opnieuw invoert.

Steun voor vrouwen in pastorale bedieningen

In bisdommen, parochies, ziekenhuizen en scholen vervullen vrouwen al diaconale taken die, volgens de geest van Christus, door de genade van een sacramentele wijding bekrachtigd en ondersteund dienen te worden. We verwijzen hier naar diensten als het onderwijzen van catechumenen, het brengen van de communie naar zieken, de zorg voor bejaarden en stervenden, het geven van geestelijke leiding en het voorgaan bij eucharistische diensten waar geen priester beschikbaar is. De vrouwen die nu deze diensten verrichten, missen de bijzondere goddelijke hulp en de stimulering die de traditionele wijding biedt.

De behoeften van het volk van God

Bovendien, als de Kerk het sacrament van het diaconaat voor vrouwen herstelt, kunnen meer vrouwen zich aangetrokken voelen om het volk van God te dienen, dat nu beroofd is van alle voordelen van het dienstbetoon van vrouwen. Deze behoefte wordt met de dag acuter doordat in belangrijke delen van de Kerk het aantal priesters in de pastorale zorg afneemt.

Geliefde Vader, we bieden u onze verzameling verhalen, getuigenissen en pleidooien aan en vragen u daarbij dringend te luisteren naar het volk van God, en de veranderingen in gang te zetten die de gemeenschap van gelovigen de kostbare gave van sacramenteel gewijde vrouwelijke diakens zullen teruggeven. 

Lid-organisaties van Womenís Ordination Worldwide die de petitie ondertekend hebben:

BASIC - Ierland
CNWE - Canada
CWO - Groot BrittanniŽ
FHE - Frankrijk
HOUSETOP/www.womenpriests.org - International
IKETH - International
Miriam Verein - Oostenrijk
New Wine - Groot BrittanniŽ
OCW - Australia
Phoebe - Japan
RCWP - Europa, Europa-West, Noord Amerika
Wir Sind Kirche - Duitsland
WOC - USAOp dit moment zijn er nog geen bijdragen voor dit thema.

Terug naar "Ambten" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol