Honger naar hoop  
Home > Thema's > Kerk zijn > Spiritualiteit > Honger naar hoop
Dr. Gerard Zuidberg
7/12/12

Honger naar hoop

Recensie van Tijdschrift voor Geestelijk Leven

Al jaren lees ik het tweemaandelijkse Vlaams – Nederlandse  Tijdschrift voor Geestelijk Leven. Het is eenvoudig uitgegeven, klein van formaat, op recycling papier, maar stevig van inhoud. De redactie kiest voor fundamentele thema’s uit de brede joods-christelijke traditie met een open oog voor de groeiende betekenis van de andere wereldreligies. Elk nummer start met een of twee theologische artikelen over het centrale thema dat voor dit nummer is gekozen, daarna volgen een aantal concrete en actuele invullingen van  het thema. Het geheel wordt gelardeerd door enkele boeiende columns, en het besluit met enkele boekbesprekingen en een tekst van Karel Staes die vanuit zijn  ervaring in het werk van de vierde wereldbeweging een eigentijdse vertaling biedt van Bijbelteksten.

Een goed voorbeeld is nummer 6 van jaargang 2011: Perspectief. Honger naar hoop.
Twee inhoudelijke artikelen vormen de inzet: een eigentijdse vertaling van een gedeelte van het klassieke meesterwerk ‘De theologie van de hoop’ van Jürgen Moltmann: Tussen verleden en toekomst; en een overzichtelijk artikel van Piet Hoogeveen, Van Bloch tot Benedictus. ‘Hopen is een gebod.’ Van hieruit volgen een aantal actuele invullingen van hoop en verlangen: hoop in de jongerencultuur, de hoop van gedetineerden, omgaan met dood en afscheid, terugzien op mijn jeugd, adoptie als verwachting, uitzien naar eeuwig leven, vergeving als weg naar bevrijding en opstanding, hoop op gezond leven. Naast de columns van Ann Verschuren over bakens en wegwijzers in het leven en van Piet Hoogeveen over de Duitse jood Mosse als spiegelbeeld, schrijft Karel Staes in korte poëtische zinnen het gedrag van de voorbijgangers in het verhaal over de barmhartige Samaritaan.    

De redactie, zo blijkt in de verschillende bijdragen, waakt ervoor dat het een goed leesbaar geheel wordt en dat het ingaat op actuele vragen: is er reden tot hoop in onze samenleving, en hoe is de verwachting in meerdere milieus en gemeenschappen stevig verbonden met de realiteit? Belangrijk vind ik de verbinding die telkens gezocht wordt met belangrijke bronnen, zoals in dit nummer met grote auteurs en denkers, zoals Bloch en Moltmann.

Met zorg wordt ook gezocht naar actuele uitgaven die de moeite waard zijn ter bespreking.
Kortom: ik adviseer ieder die inhoudelijk op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in theologie en spiritualiteit, met veel aandacht voor de praktische invullingen daarvan, om dit tijdschrift ter hand te nemen. Het is eenvoudig aan de buitenkant, maar rijk van inhoud!

Gerard Zuidberg

Gerard Zuidberg is redacteur van deze website en bespreekt het Tijdschrift voor Geestelijk Leven (TGL), een tweemaandelijks tijdschrift voor spiritualiteit, aan de hand van Jaargang 67, nummer 6, november-december 2011. Jaarabonnement (6 nummers): 24,50 Euro. Contactadres Nederland: Ans Metz, Prof. Van der Heydenstraat 36, 6524 PX Nijmegen. Anna.metz@planet.nl.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Spiritualiteit" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol