Het lichtvaardig geweten  
Home > Thema's > Kerk zijn > Spiritualiteit > Het lichtvaardig geweten
Rik Devillé
13/8/12

Het lichtvaardig geweten

Aartsbisschop Léonard schoffeert zijn voorgangers

Het persoonlijke geweten is ondergeschikt aan het leergezag van de Kerk. Dat schrijft  aartsbisschop Léonard in Pastoralia (juni 2012), het Beleidsblad van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. "Ik heb het steeds lichtvaardig gevonden dat sommige bisschoppenconferenties, na de publicatie van de encycliek Humanae Vitae (waar o.a. het gebruik van voorbehoedsmiddelen verboden wordt), lieten weten dat iedereen kon handelen volgens zijn geweten (onder meer tegen de oproep van Paulus VI in), op voorwaarde dat men goed geïnformeerd was over de kwestie en, op basis van deze deskundigheid, zich gedwongen zag tot een tegengestelde mening."

Deze redenering was fout, vindt Léonard. Het persoonlijke geweten blijft ondergeschikt aan de natuurwet, redeneert hij. Ook is volgens hem moraal niet enkel een zaak van goede informatie, maar vooral een kwestie om zich goed te laten vormen door het leergezag van de Kerk. Hiermee schoffeert hij vooral kardinaal Suenens en de gehele toenmalige Belgische Bisschoppenconferentie die een pleidooi hielden om de directieven van paus Paulus VI te beluisteren en te interpreteren vanuit het persoonlijke geweten.

Door deze pre-conciliaire zienswijze weer als algemene gedragscode in te willen voeren voor kahtolieken probeert Léonard aan te geven dat kerkelijke wetten nu eenmaal boven de wetten van een democratische samenleving staan. Misschien kunnen mensen die zich aan de zienswijze van deze aartsbisschop ergeren nu beter inschatten waarom de paus in Rome mgr. Vangheluwe nog steeds niet heeft berecht. Het Kerkelijk Leergezag leert dat de paus onfeilbaar is en dus als hij   besluit dat het beter is één bisschop te beschermen dan de kinderen die die man heeft misbruikt... dan handelt hij blijkbaar enkel maar volgens het Goddelijke Recht of volgens de Natuurwet?

"Opgepast voor je persoonlijke geweten. Het kan je soms schade toebrengen. Het Kerkelijk leergezag nooit! Wees daar maar zeker van." Zo lees ik Léonard.

Rik Devillé

Rik Devillé is priester uit het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. Hij schreef bovenstaand commentaar op 13 juni 2012.

Reacties

Rik Deville is een moedig priester, vind ik.
Theresia Saers - 's-hertogenboschReactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Spiritualiteit" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol