Serie zomerdiensten 2009  
Home > Thema's > Kerk zijn > Liturgie > Serie zomerdiensten 2009
Dominnicuskerk
15/6/09

T a a l ,   T o o n ,  T e k e n

Serie zomerdiensten 2009
Dominicuskerk - Amsterdam

Het is een traditie geworden om de zomerdiensten wat anders in te richten dan de rest van het jaar. Ook deze zomer is het koepelthema 'Taal, toon, teken'. De (gast)predikanten zijn helemaal vrij te kiezen voor een gedicht, een andere tekst, een afbeelding, een muziekstuk, kortom voor iets dat hen persoonlijk echt raakt en dat zij graag aan de gemeente willen laten horen en/of zien. In deze wat kortere diensten zal ook steeds een sobere eucharistieviering gehouden worden.

zondag 5 juli

Vincent en de kunst van het leven

Vincent van Gogh noemde de illustraties uit Engelse geïllustreerde tijdschriften 'Een soort Bijbel'. Zij brachten het zware leven van de mens in de negentiende eeuw in Engeland in beeld. Die uitdrukking 'Een soort Bijbel' is zeer toepasselijk op Vincents eigen kunstwerken.
Is het mogelijk om een Van Gogh-Bijbel samen te stellen? Voor schilders als Rembrandt en Marc Chagall ligt dat voor de hand, omdat zij beiden talloze illustraties bij de Bijbel hebben gemaakt. Maar voor Van Gogh is dat niet  zo vanzelfsprekend, omdat hij slechts enkele voorstellingen heeft gemaakt die men Bijbelse illustraties kan noemen, zoals 'De barmhartige Samaritaan', 'De opwekking van Lazarus' en 'De Pietà' ('Maria met de dode Jezus op haar schoot’) Het was Vincent in zijn werk om iets anders en meer te doen. Hij wilde niet de Bijbel illustreren doch in zijn kunst uitdrukking geven aan 'het geloofsleven, waarvan de Bijbel getuigt'.
'Het Evangelie volgens Vincent van Gogh' kan gepresenteerd worden aan de hand van drie aan hemzelf ontleende thema's:

Droefheid en blijdschap,
Duisternis en Licht en
De kunst van het leven.

Commentaar: Anton Wessels

zondag 12 juli

'Moments of being’

Soms zijn er van die momenten, zomaar op de dag, die in vervoering brengen. We betreden als het ware 'heilige grond'. We doen er niets voor, we laten niets, we hebben er niet voor geleerd of naar toe gewerkt. Het is er gewoon. Als een verbinding, die verder reikt dan wie wij zijn. Als een oude herinnering, onuitsprekelijke verbonden met God. We lezen fragmenten van Tjeu van der Berk

Commentaar: Juut Meijer

zondag 19 juli

Naakt denken en blind voelen

Een klein boekje met de titel 'Inwijding in het ongeweten weten' uit de 14e eeuw wil de lezer binnenvoeren in het contemplatieve leven. De schrijver is onbekend en van zijn hand komt ook het bekende geschrift: 'De wolk van Niet-Weten'. Wie bidt en mediteert, komt op een goede dag – als vanzelf (genade) – voor de keuze te staan om al het denken en voelen over God los te maken en naakt en blind de stilte binnen te gaan. Zwijgen en luisteren in louter openheid voor het Geheim dat de mens draagt. Vacare Deo.

Commentaar: André Wesche

zondag 26 juli

God is liefde

Op 7 mei jongstleden overleed Ton van der Stap, schrijver, schilder, ex-jezuïet. In de jaren zestig en zeventig was hij samen met Jan van Kilsdonk en Huub Oosterhuis voorganger in de Amsterdamse Studentenecclesia. Ook in  de Dominicuskerk is hij vele malen komen preken. Ter gedachtenis aan hem kunnen wij vandaag luisteren naar de preek die hij op zondag 10 juni 1990 hier heeft gehouden over 'God is liefde' naar aanleiding van een tekst uit de Eerste brief van Johannes.

Commentaar: Jan Nieuwenhuis

zondag 2 augustus

'Zonder smet van taal of teken'

Twee ouderwetse dichters over nacht, natuur en Godservaring. Fraaie poëzie, over gevoelens die velen van ons zullen kennen. Maar wat heeft 'de ander' daar aan? Oftewel: wat doen we ermee?
We lezen gedichten van Nicolaas Beets en P.C. Boutens.

Commentaar: Everdien Hoek

zondag 9 augustus

Ithaka

Begin deze eeuw benaderde het Nederlands Blazersensemble de Italiaanse componist en pianist Guido Morin en de tenor Marco Beasly met de vraag of ze er voor voelden een muzikale en tekstuele bewerking te maken van het beroemde gedicht Ithaka van de Griekse dichter Kavafis. Het duo ging aan de slag en componeerde: Una Odissea, een cyclus van liedjes van verlangen, met invloeden uit de Sicilaanse volksmuziek, barok, plaatselijke dialecten, en de taal van de rondreizende troubadour.
In deze dienst lezen we het gedicht Ithaka en luisteren we naar twee aria's uit Una Odissea.

Commentaar: Colet van der Ven

zondag 16 augustus

Mijn bril, waar is mijn bril

'Steeds achter de weer hoopvol opgelaten vliegers aanlopend van mijn eigen woorden, heeft mij ook dat niet duidelijk gemaakt wat of ik hier al meer dan vijftig jaar nu eigenlijk te zoeken heb of waar het om begonnen is ...', schreef de dichter Hans Andreus aan het eind van zijn leven. Een paar jaar later zou hij overlijden. Hij is een van de dichters die we lezen in een rondgang langs gedichten over ouder worden. Ter herkenning voor alle vijftig-plussers. Een voorland voor wie Jonger is ...

Commentaar: Pieter van Hoof

zondag 23 augustus

Golven

Een dienst over de golven die het leven soms overspoelen, en over wat zou kunnen helpen om niet kopje onder te gaan. Met Corsicaans gezang, en fragmenten uit het werk van Bonhoeffer en zijn verloofde.

Commentaar: Mirjam Wolthuis

zondag 30 augustus

Tegen het gejaag

Deze laatste dienst in de zomerserie vormt een scharnierpunt tussen vakantie en nieuw werkjaar. Vanaf een uur of acht 's morgens wordt de weg langzaamaan weer bevolkt door fietsen. In snel tempo razen ze voorbij. Maar tijdens de dienst zou ik stil willen staan. Iets van het bezinnende van de vakantie zou ik willen vasthouden: als een protest tegen de prestatiedruk. Ik geloof dat het een voortdurende omkeer van ons vraagt om niet meegezogen te worden in een maatschappij waarin snelheid, efficiëntie en (soms) oppervlakkigheid de boventoon voeren. Er zal een lied 'tegen gejaag en gedoe' worden gezongen. De dienst bedoelt een meditatieve prelude op de volgende serie over 'werk' te zijn.

Commentaar: Eric Olsman


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Liturgie" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol