'Komen ooit voeten gevleugeld...'  
Home > Thema's > Kerk zijn > Liturgie > 'Komen ooit voeten gevleugeld...'
Dominicuskerk
11/9/10

'Komen ooit voeten gevleugeld...'

Zondagse vieringen in de Dominicuskerk te Amsterdam

In het Romeinse Rijk was het een levensgevaarlijk beroep om bode of bezorger van berichten te zijn. De brenger van slecht nieuws werd namelijk al te makkelijk om zeep gebracht. Als zou het niet om de boodschapper moeten gaan, maar om de boodschap. Het vraagt dus moed om werkelijk te gaan staan voor wat je te zeggen hebt. Dat geldt voor klokkenluiders, voor de Dwaze Moeders en voor ieder ander die iets te verkondigen heeft dat tegen de heersende orde ingaat.

De bijbelse boodschappers brengen berichten die zo haaks op de gangbare orde staan, dat zelfs hun gestalte niet van deze wereld lijkt. Engelen worden ze genoemd. Vleugels kregen ze in de loop der eeuwen. Giotto, Dürer, Chagall en al die andere kunstenaars maken ze beeldschoon en bijna tastbaar.

Maar de boodschap? Is die voorbij de lieflijke bescherming door zwevende gestalten nog te horen? Soms lijkt het wel of de boodschapper toch belangrijker is geworden dan de boodschap. Want het is weerbarstig en staat haaks op hetgeen die bijbelse boodschappers nog steeds te melden hebben: het onmogelijke is mogelijk bij God. Hoe bestaat het….

September 2010

zondag 5 september: Engelen uit de hemel

Hagar vlucht voor haar meesteres Sarai naar de woestijn waar zij in haar wanhoop een stem hoort. Is het een engel, de Eeuwige zelf? Deze vrouw zonder aanzien is de eerste die God in de Schrift een nieuwe naam geeft: ‘Jij die mij ziet’, roept ze.
Lezing: Genesis 16
Overweging: Juut Meijer

zondag 12 september: Engelen op aarde

Ananias, een leerling van Jezus, krijgt de opdracht om Saulus/Paulus van zijn blindheid te bevrijden. Hij neemt de opdracht zondermeer aan, en gaat tot actie over. Maar wie zegt mij of jou wat te doen, en hoe dat te doen opdat het goed is?
Lezing: Handelingen 9, 10-19
Overweging: Mirjam Wolthuis

zondag 19 september: Een bericht voor heel het volk

Welke boodschap hebben de jongeren voor ons in petto? Wat inspireert hen? Kerk is leren van de traditie, maar ook misschien wel van de volgende generatie.
Diverse lezingen vanwege de 12-jarigen-viering
Overweging: Alle van Steenis

zondag 26 september: Licht op muziek gezet

Deze dienst gaat over de functie van de muziek in de Schrift. Van de doortocht door de zee tot het visioen in Openbaringen als een veeltallige menige de Eeuwige lof zingt.
Lezing: Exodus 14 en 15 en Openbaringen 19, 1-9
Overweging: Jan Nieuwenhuis

In deze dienst vieren we dat Thom Jansen 40 jaar als organist/pianist aan onze dominicusgemeente verbonden is.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Liturgie" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol