Dominicuskerk Amsterdam - Serie zomerdiensten 2008  
Home > Thema's > Kerk zijn > Liturgie > Dominicuskerk Amsterdam - Serie zomerdiensten 200
Dominicuskerk
25/6/08

 T A A L,  T O O N,  T E K E N

Het is al een beetje traditie geworden om de zomerdiensten wat
anders in te richten dan de rest van het jaar. Ook deze zomer is het koepelthema
 ‘Taal, toon, teken’. De (gast)predikanten zijn helemaal vrij te
kiezen voor een gedicht, een andere tekst, een afbeelding, een muziekstuk,
kortom voor iets dat hen persoonlijk echt raakt en dat zij graag aan de
gemeente willen laten horen en/of zien.
In deze wat kortere diensten zal ook steeds een sobere eucharistieviering
gehouden worden.

 

zondag 6 juli            Een historicus met verbeeldingskracht

Jan Willem Schulte Nordholt, 1920 - 1994, was als historicus verbonden aan de Universiteit van Leiden. Zijn leerstoel betrof geschiedenis en cultuur van Noord- Amerika. Het is boeiend dát en hóe hij als historicus zich tegelijk intensief bezig hield met de geloofsverbeelding van de kerkelijke traditie. Hij was één van de dichters van de psalmberijming 1973, hertaalde een grote hoeveelheid vroeg- christelijke en middeleeuwse hymnen en liederen, schreef zelf een aantal gezangen voor het Liedboek voor de Kerken, en publiceerde bij dit alles regelmatig bundeltjes met eigen gedichten.
In deze vakantiedienst horen we hiervan enkele voorbeelden, met name toegespitst op het  ‘oerverhaal’ van Mozes’ vergezicht aan de rand van het land van belofte.
Commentaar: Niek Schuman
Tijdens de dienst zal ruime aandacht besteed worden aan het overlijden van Pater Jan van Kilsdonk. 

zondag 13 juli          ‘Tot op de bodem van de ziel’   -  De poëzie van H.C.ten Berge

In 2006 kreeg H.C. ten Berge de P.C. Hooftprijs. Hij wordt gerekend tot de zogeheten ‘Zestigers’,  die het vakmanschap in de poëzie weer willen terugbrengen. Ten Berge neemt je mee in vele werelden: van Hadewych, Juan de la Cruz, de Azteken, de Eskimo’s, Ezra Pound, Mark Strand. Vandaag gaan we met hem op zoek naar wat mystici bezielde.
Commentaar: Gerard Swüste

zondag 20 juli          Toon Tellegen

Al in de klassieke oudheid werden er fabels, dierenverhalen geschreven. Meestal hebben die fabels een duidelijke boodschap. Of het nu is door dat opgelegde moralisme of door het sprookjesachtig karakter, maar dierenverhalen worden gauw tot de jeugdliteratuur gerekend. Maar sommige worden toch ook – of juist vooral – door volwassenen gewaardeerd. In de dienst van vandaag laten we ons meevoeren in de speelse wijsheid van de dierenwereld van Toon Tellegen.
Commentaar: Bettine Siertsema 

zondag 27 juli          Terugkeer van religieuze thematiek in de kunst

Marc Mulders is een veelzijdig kunstenaar. Naast schilderijen, aquarellen, foto’s en collages beoefent hij ook diverse vormen van toegepaste kunst. Zijn vriend en collega Paul van Dongen maakt schilderijen, etsen, tekeningen en aquarellen. Geloof en arbeid zijn diep verweven bij Mulders en van Dongen. Mulders werd ooit geraakt door een opmerking van de Franse filosoof Bataille die beweerde dat de moderne kunstenaars niet meer religieus kunnen arbeiden.
Deze dienst gaat over hoe deze kunstenaars religieus kunnen arbeiden, religieus willen en durven arbeiden en soms zelfs religieus moeten arbeiden.
Commentaar: Claartje Kruijff

zondag 3 augustus   Priester in eeuwigheid

Op 1 augustus van dit jaar is het zestig jaar geleden, dat ik in de kapel van het klooster der Dominicanen te Nijmegen tot priester werd gewijd. Ik wil dit feit vandaag herdenken met enkele herinneringen aan toen en enkele vermoedens van nu. Wat is er met mij (en met ons) gebeurd in die zestig jaar ? Te veel om op te noemen. Daarom probeer ik het maar.
Commentaar: Jan Nieuwenhuis

zondag 10 augustus Tussen de oevers                          

De tijd van de mens vergaat zoals het water stroomt tussen de oevers van een rivier. Verleden en toekomst verhouden zich tot elkaar zoals de oorsprong van een rivier samenstemt met haar bestemming. Tussen beide in – als in een voorbijgaan – lijkt de mens gast van het leven. In een vrijmoedige beschouwing  over tijd en geschiedenis lezen wij in het hart van de poëzie van Rutger Kopland,  maken wij kennis met Herman de Coninck die met Hugo Claus wedijvert om de titel ‘grootste Vlaamse dichter van de twintigste eeuw’ en zien we nog wat andere verdwaalde woorden drijven op de golven.
Commentaar: Pieter van Hoof

zondag 17 augustus Wij zijn arenden!

In ieder van ons woont een arend. Deze arend is ons verlangen naar het oneindige, het verlangen dat de grenzen wil openbreken van ons aardse bestaan. In de politiek, in de opvoeding, maar ook in het proces van toenemende globalisering bestaat de neiging om ons bestaan in te perken tot de grenzen van een nauwkeurig omschreven terrein – alsof we slechts kippen zijn die niet verder kunnen kijken dan het hek rond het erf.
De Braziliaanse bevrijdingstheoloog Leonardo Boff herleest het verhaal van de arend en de kip van de Ghanees James Aggrey als beelden van een menselijk bestaan.
Commentaar: André Wesche

zondag 24 augustus Hedendaagse Hebreeuwse dichters

Van de Hebreeuwse dichters kennen we hier vooral de bijbelse. In deze dienst enkele dichters uit het moderne Israël: hun leven, hun werk.
Commentaar: Juut Meijer

zondag 31 augustus Lofzang op het lichaam

'Zal ik je grillen of zal ik je bakken, of stop ik je in de magnetron?', zo twijfelt Maarten van Roozendaal in een liefdeslied over de manier waarop hij zijn geliefde zal opeten. De schilder Lucian Freud focust met zijn schilderstijl op de 'genadeloze werkelijkheid' van ons lijf. Geen plooi, rimpel of hangbuik ontgaat hem.
De theoloog-verpleegkundige van de Dominicus stelt in deze dienst de schoonheid van het menselijk lichaam centraal met zijn glorie en zijn gebreken.
Commentaar: Annigje Bos


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Liturgie" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol