De weg van Benedictus  
Home > Thema's > Kerk zijn > Liturgie > De weg van Benedictus
Dominicuskerk
10/10/09

De weg van Benedictus

Een oefenschool voor het dienen van de Eeuwige

In het begin van de zesde eeuw trekt een jongeman oostwaarts de stad Rome uit. Hij trekt de bergen in en vestigt zich in een grot. Alleen, op zoek naar de stilte en met een innerlijk verlangen om God te zoeken. Monnik te worden. Eerst in Affile en na twee jaar naar een grot in de prachtige natuur bij Subiaco. Langzaam sluiten anderen zich aan en er ontstaat een kleine gemeenschap. In het jaar 520 trekt deze mens, Benedictus genaamd, met enkele metgezellen naar het bergmassief van Monte Casino. Daar bouwen zijn een klein klooster, als een ark in een woeste en onzekere tijd. De stad Rome, de machtige hoofdstad van het Romeinse rijk was in 410 veroverd en gevallen. En sindsdien waren er voortdurend invallen van barbaarse horden die plunderend rondtrokken en alles wat mensen opbouwden weer verwoestten. Een tijd van crisis en gevaar.

Vanuit zijn eigen, ervaringen en kennis van eerdere tradities van monnikenleven schrijft Benedictus zijn Regel. En die begint aldus: 'Luister, mijn zoon (en dochter), naar de richtlijnen van je meester en neig het oor van je hart'. De regel beschrijft een manier van christelijk leven. Het hele dagelijkse leven komt daarin aan de orde: zowel de keuken als de kapel, zowel de slaapvertrekken als de gastenkamer, het spreken en zwijgen, de arbeid en het gebed. In soms stevige taal wijst Benedictus een weg aan en er vallen woorden als: gehoorzaamheid, nederigheid, zwijgzaamheid, etc die voor ons vaak een beladen betekenis hebben gekregen . . Benedictus schrijft zelf: 'Deze regel is niet bedoeld als een last. Hij moet je helpen om te ontdekken en te ervaren hoe groot de vrijheid is, waartoe je geroepen bent'.

'Al meer dan vijftien honderd jaar is de Regel van Benedictus (480-547) een bron geweest voor mannen en vrouwen op zoek naar leiding, steun, inspiratie, uitdaging, troost en naar verlossing uit hun gezapige leventje. Hij heeft zowel hen die de kloostergelofte hebben afgelegd als hen die zich bevinden buiten het klooster, in al de drukte en het gewoel van het gewone, hectische leven geholpen om de zoektocht naar God te gaan.' (Esther de Waal, Zoeken naar God. De weg van Benedictus. Kok, Kampen 2007).

In deze serie zullen wij zes thema's van Benedictus verkennen. Deze thema's kunnen helpen om een binnenkamer te bouwen, een heilige ruimte midden in ons leven, waarvan de vloer bestaat uit stilzwijgen, het tapijt uit meditatie en contemplatie, de muren uit gehoorzaamheid, het dak uit nederigheid, de ramen uit gemeenschap en het uitzicht (de horizon) uit hoop. (Christopher Jamison. Levenslessen van een abt. De 7 stappen naar een leven volgens Benedictus. Lannoo 2007)

zondag 11 oktober     Stilzwijgen

'Soms moet men goede woorden inslikken om het stilzwijgen te bewaren.' Regel van Benedictus, 6.
Overweqinq: Abt Gerard Mathijsen
In deze dienst wordt een aantal kinderen gedoopt.

zondag 18 oktober     Contemplatie

'En laten we beseffen dat God ons niet verhoort door een vloed van woorden, maar door een zuiver hart en tranen van berouw. Daarom moet ons gebed kort en zuiver zijn.'
Regel van Benedictus, 20
Overweging: Pieter van Hoof

zondag 25 oktober     Gehoorzaamheid

'Zo leven zij niet naar eigen goeddunken of in dienst van hun begeerten en geneugten, maar richten zich naar het oordeel en de bevelen van een ander.'
Regel van Benedictus, 5
Overweging; Erik Olsman

zondag 1 november     Psalmdienst en herdenking van de overledenen

Overweging: Mirjam Wolthuis

zondag 8 november     Deemoed

'Door zelfverheffing gaat men omlaag, door nederigheid omhoog.'
Regel van Benedictus, 7
Overweging: André Wesche

zondag 15 november Gemeenschap

'Ze proberen elkaar in beleefdheid te overtreffen, ze verdragen e/kaars zwakheden van lichaam of karakter met groot geduld en doen hun uiterste best elkaar te gehoorzamen.'
Regel van Benedictus, 72
Overweging: Juut Meijer

zondag 22 november Hoop

Niets erger dan een huis zonder uitzicht naar buiten, niets zwaarder te dragen dan.een leven - hoe geschonden ook - zonder hoop. Dit is de laatste 'wijkplaats' uit de levenslessen in Benedictus' geest.
Bijbelse hoop is nooit een opgepoetste, maar feitelijk lege illusie. Het is hoop die rijpt door veel verzuchtinqen heen. Zo overdenken en vieren we het vandaag: op 'voleindingszondag' vlak vóór advent.

Lezingen: Matteus 11 :2-6 en Romeinen 8: 18-25
Overweging: Niek Schuman

Reacties

geachte mw/hr, Met belangstelling heb ik de onderwerpen gezien van de overwegingen die gehouden worden. daar et voor mij onmogelijk is om de diensten bij te wonen, heb ik het volgende verzoek. Zijn de overwegingen ook elektronisch via de e-mail te ontvangen. Mijn dank.
E. van Breugel - Sleeuwijk - Naschrift van de Redactie: De overwegingen in de Dominicuskerk te Amsterdam zijn na te lezen op hun website: http://www.dominicusgemeente.nl/.



Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Liturgie" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol