Summer School Leuven 2009  
Home > Thema's > Kerk zijn > Andere onderwerpen "Kerk zijn" > Summer School Leuven 2009

1/7/09

 

Summer school – 'Kerk en geloof in Vlaanderen'

faculteit Kerkelijk Recht - KULeuven

24 tot 26 augustus 2009

Op de Faculteit Kerkelijk Recht worden we vaak geconfronteerd met vragen en twijfels in verband met de toekomst van de Kerk, de organisatie van de pastoraal, de plaats van de leek of de vrouw in de Kerk en veel gelijkaardige onderwerpen. Het lijkt ons dan ook een noodzaak maar tegelijk een uitdaging, om deze vragen ter sprake te brengen waarbij mensen die theorieën ontwikkelen in dialoog kunnen gaan met mensen uit de praktijk.

Om deze reden organiseert de faculteit dit jaar een driedaagse Summer school die loopt van 24 tot en met 26 augustus 2009 en doorgaat in het auditorium 'Van Der Eecken' Naamsestraat 69 te Leuven. Samen met theologen, kerkjuristen, filosofen, verantwoordelijken en veldwerkers uit de kerk en alle geïnteresseerden hopen we hiermee dieper in te gaan op vele vragen die vandaag in de Kerk actueel zijn. Het initiatief richt zich dan ook op een zeer ruim publiek van mensen die op enige manier betrokken zijn of een band hebben met de Kerk.

Het programma bestaat op de eerste plaats uit theoretische inbreng van experten. Zo richten we ons in de voormiddagen telkens op fundamentele vragen zoals naar de inhoud van de waarden en normen in de kerk, de noodzaak van een kerkbetrokkenheid of de rol van het geloof. In de namiddag snijden we dan meer actuele vragen aan omtrent kerkorganisatie en de vrouw in de kerk. Tussendoor is er telkens voor iedereen ruimte voor debat. Het hele programma wordt gemodereerd door prof. Rik Torfs.

Met deze summer school hoopt de faculteit Kerkelijk Recht een bijdrage te leveren aan het publieke debat dat vandaag plaatsvindt in de kerk van Vlaanderen. Daarnaast bieden deze dagen de kans om kennis te maken met de vragen en thema's waar de faculteit zich dagdagelijks mee bezig houdt. Hieruit zal blijken dat dit niet uit de tijd is maar samen met de theologie het kloppende hart uitmaakt van een kerk die steeds in beweging is. Mensen die zich na de summer school verder in deze vragen wensen te verdiepen, zijn dan ook van harte uitgenodigd om aan de faculteit te komen studeren.

Met behulp van nieuwe onderwijsvormen is het ook voor mensen die op afstand studeren, perfect mogelijk om de opleiding te volgen. In de éénjarige master 'Recht, religie en samenleving' wordt men alvast op zijn honger bediend.

 

Maandag 24 augustus

Dinsdag 25 augustus

Woensdag 26 augustus

10.00

Lezing
Herman De Dun
‘Paradoxen, spanningen en contradicties’

Workshops
Ad Van der Helm
‘Samenwerking van parochies als instrument van vitalisering’

Lezing
Jean-Pierre Wils
‘Op weg naar een vrijzinnig Christendom

11.15

Koffiepauze

Koffiepauze

Koffiepauze

11.30

Reactie door Bart Pattyn

Rik Torfs
‘Zachte normen, harde waarden’

Reactie door Peter de Mey

12.30

Midagpauze

Midagpauze

Midagpauze

14.00

Lezing
Johan Bonny
‘Kerkorganisatie in de toekomst’

Workshop
Roger Burggraeve
‘Kerkelijke ethiek gepragd tussen leer en werkelijkheid'

Lezing
Hildegard Warnink
‘De vrouw in de kerk’

15.30

Koffiepauze

Koffiepauze

Koffiepauze

15.45

In gesprek met
Johan Bonny

Culturele activiteit

Slotlezing
Rik Torfs

17.00

Einde dagdeel

Einde dagdeel

Einde dagdeel

20.00

Debat ‘Het celibaat en de vrije ruimte voor de priester’

Debat ‘Jezuïeten over geloven in Vlaanderen’

Diner

Inschrijven is vereist.

Het volgen van het volledige programma kost 110 euro. Je kan ook inschrijven voor een dag (35 euro), een dag met avondprogramma (40 euro) of enkel het avondprogramma (8 euro).
Betalen kan met opleidingscheques.

Inschrijven kan via email (fac.canon@law.kuleuven.be) of per telefoon (+32-(0)16-325.278).
Na inschrijving krijgt u per brief alle verdere informatie.
Bewijs van bijscholing kan op vraag verleend worden.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Andere onderwerpen "Kerk zijn"" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol