In België leeft het onderwerp ‘Kerk en ambt’ ook  
Home > Thema's > Kerk zijn > Andere onderwerpen "Kerk zijn" > In België leeft het onderwerp ‘Kerk en ambt’ ook
Griet van Coillie
13/11/07

In België leeft het onderwerp ‘Kerk en ambt’ ook

Vanuit Buizingen en Lot bij Brussel krijgen wij bericht hoe parochianen daar voorgaan wanneer er geen priesters zijn. De Belgische televisie (België één) heeft iets hierover opgenomen dat is aangekondigd voor donderdag 15 november in het programma Koppen (21.10-21.45 u, zie info hieronder).

“Er is een reportage gedraaid over onze manier van voorgaan bij afwezigheid van een priester. Zelf ben ik sinds kort pastor in deze parochies. (Heb elf jaar in Nederland in twee parochies gewerkt: In Reusel en Ter Apel.) Ze hebben een viering gefilmd waarin ik voorga, en een viering waarin een vrouw uit de parochie voorgaat, die voor de drie parochies verantwoordelijk is voor het werkveld catechese.

Wij dachten dat deze reportage jullie wel zou interesseren. Vandaar deze tip.

Met veel waardering en een grote dankbaarheid voor jullie werk bij het creëren van een breed platform!” aldus Griet van Coillie.

Verder schrijft zij dat het gaat om “een samenwerking tussen drie parochies, die door de twee priesters stevig voorbereid zijn op een toekomst zonder inwonend priester. De parochieploegen (telkens 4 personen + pastores) dragen er serieuze verantwoordelijkheid voor het beleid. Elk jaar wordt er een parochiedag georganiseerd, een denkdag rond de weg die we bewandelen, de te kiezen koers naar de toekomst. Vanuit de laatste denkdag in mei willen we werken aan een netwerk van parochies die in een zelfde richting willen groeien. We hadden sterk de indruk dat jullie document 'Kerk en ambt' speciaal voor ons geschreven was.”

“Tot mijn grote spijt hebben ze wel de theologische onderbouwing van de kardinaal gegeven (interview met zijn woordvoerder), wat ik goed vind, maar 'onze' ecclesiologische visie, dat de geloofsgemeenschap zelf als lichaam van Christus actant is van liturgie, waaraan de voorganger dienstbaar is, niet weergegeven. Ik heb nog gevraagd of ze het er toch niet wilden inkrijgen, omdat de visie op die manier niet evenwichtig is, maar de redactie vond dat het programma wel evenwichtig genoeg opgebouwd was.”

“Echo's van het parochieleven vind je op onze webstek:

http://users.pandora.be/parochiesbuizingenlot/.”

Hoofdonderwerp onderwerp in het programma Koppen van één (Belgische tv-zender) op 15nov07:

De stille revolutie        

Het is een ongewoon beeld, een vrouw die voorgaat in een katholieke kerk. En toch gebeurt het al in het Vlaams-Brabantse Buizingen. De twee mannelijke priesters gaan hier over twee tot drie jaar met pensioen. Hun taken worden onder andere overgenomen door een vrouw: Griet Van Coillie. Koppen volgt Griet tijdens de zondagse gebedsviering die ze alleen voorgaat: "Toen mij gevraagd werd om hier pastor te worden, heb ik sterk het gevoel gehad dat het God was die mij gevraagd heeft om dit te doen." Een stille revolutie in de kerk.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Andere onderwerpen "Kerk zijn"" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol