‘De toekomst is aan de vrijzinnigen!’  
Home > Thema's > Kerk zijn > Andere onderwerpen "Kerk zijn" > ‘De toekomst is aan de vrijzinnigen!’

1/9/08

PERSBERICHT

‘De toekomst is aan de vrijzinnigen!’
VolZin-lezing door Meerten ter Borg
zaterdag  18 oktober 2008
13.00-16.00 u., Dominicuskerk, Amsterdam

‘De toekomst is aan de vrijzinnigen!’ luidt de titel van de vijfde VolZin-lezing, zaterdag 18 oktober in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam (13.00 - 16.00 uur).  De VolZin-lezing, een initiatief van het gelijknamige oecumenische opinieblad, zal worden gehouden door dr. Meerten ter Borg, godsdienstsocioloog en hoogleraar ‘Niet-institutionele religie in de moderne samenleving’ aan de Universiteit Leiden.

Orthodoxe kerkleiders verbinden vrijzinnigheid (of ‘progressiviteit’) graag met geloofsverdamping en kerkverlating. Meerten ter Borg brengt in de VolZin-lezing een positievere kijk naar voren. Vrijzinnigheid is volgens hem een opbouwende mentaliteit die de Nederlandse cultuur sterk heeft bepaald.

Dat de vrijzinnigheid langzaam uit de kerken verdwijnt, is niet zozeer een probleem voor de vrijzinnigheid, als wel voor de kerken. “De vrijzinnigheid kan wel zonder de kerk, maar de kerk kan niet zonder de vrijzinnigheid”, zo luidt zijn stelling.

Ter Borg zal tijdens de VolZin-lezing weerwoord krijgen van Marit Monteiro, hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands Katholicisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en dominee Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland.

Tijdens de bijeenkomst in de Dominicuskerk zal ook de VolZin-opinieprijs 2008 worden uitgereikt. De redactie riep jongeren tussen 18 en 35 jaar op om een opiniërend artikel te schrijven over het thema ‘Religie: drama, of blijspel?’ Aan die oproep werd door 91 inzenders gehoor gegeven.

Deelname aan de VolZin-lezing is gratis. Aanmelding tot 9 oktober via tel. 030-2631090 of www.opiniebladvolzin.nl .


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Andere onderwerpen "Kerk zijn"" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol