'Priestermangel' of Eunuchen van de oude dag  
Home > Thema's > Kerk zijn > Ambten > 'Priestermangel' of Eunuchen van de oude dag
Meindert Muller
8/4/08

'Priestermangel' of Eunuchen van de oude dag

Die dominicanen zijn vrolijke jongens. Jassen er op hun oude dag nog even via een brochuurtje van 37 paginaatjes de gehuwde, homo en lesbo ambtsdrager doorheen. Of de bisschoppen die in de toekomst maar even de hand wil opleggen, anders doen de beminde gelovigen dat zelf wel. Je moet ze nageven: het is het ei van Columbus. Gewoon zelf doen. Als je blijft wachten op Rome – die ‘no-go area’ voor de Heilige Geest – dan is de hele orde al lang ten grave gedragen voordat... En dan nóg niet.

Ik zou zeggen: kom maar op. Ik wil wel. En ik voldoe ruimschoots aan de criteria uit 'Kerk en Ambt'. Ik heb een ‘aanstekelijke geloofshouding’, ik preek een aardig eindje weg, ik zondig niet meer dan gemiddeld, en zo verder. Bovendien zit ik in de vut, dus heb ik wat ruimte voor ‘liturgische creativiteit’. Er moet er toch eentje de eerste zijn. Ik ben, volgens mijn bescheiden mening de ‘vir probatus’, de probate man, bij uitstek.

Trouwens, nu we het er toch over hebben, in al de roodwangige opwinding over die dominicaanse revolutie op het priesterkoor, gaan we achteloos voorbij aan het huzarenstukje van onze eigen kardinaal Simonis, die, naar ik virtueel lees in de NIEUWSBRIEF OECUMENE van oktober 2005 (ken uw klassieken!) – reeds op 23 oktober 2005 in het hol van de leeuw, tijdens de bisschoppensynode in Rome, gepleit heeft voor een "studie naar de zaak van de 'viri probati': oudere, gehuwde mannen met een gedegen geloofskennis en een bewezen christelijke levenswandel, die tot priester gewijd zouden kunnen worden." De eunuchen van de oude dag, zeg maar.

"Zouden kunnen". Kijk, we gaan natuurlijk niet over één nacht ijs. Eerst een studie naar "de zaak"; dat klinkt toch heel wat vertrouwenwekkender dan zo'n opgewekt foldertje. En daarbij is de kardinaal ook niet zo eenzijdig en ongenuanceerd als die dominicanen. Integendeel, hij nuanceert zich in het ongerede. In de eerste plaats blíjft hij, zo lees ik, voorstander van het verplichte celibaat "en heeft daar ook voor gepleit"(!). Nu lijkt me dát niet zo'n heldendaad eerlijk gezegd. "Maar ik heb ook gepleit – althans in de werkgroepen – dat de zaak (de zaak van de 'viri probati', mijn zaak dus, MM) toch verder bestudeerd wordt, met alle voordelen en nadelen tegenover elkaar." Ziet u ze daar zitten, in de werkgroepen? Of liever: hoort u de eeuwen wegtikken? Voor Kruispunt tv zegt de kardinaal: "Ik zie dat het geen oplossing is (sic), maar je zou kunnen zeggen dat in een tijd van nood, nu de sacramentaliteit van de kerk in gevaar dreigt te komen, je daar eventueel aan zou kunnen denken." "Zou kunnen.." (2x). "Eventueel". Hoe zou het toch komen dat dit bevlogen pleidooi het niet gehaald heeft? Erger: in de aanbeveling van de "synodevaders" aan de paus staat letterlijk "dat dit geen weg is die gevolgd moet worden". En ik lach me dan ook echt tranen bij de slotzin van het bericht: "Ook voor de studie naar deze mogelijkheid werd geen meerderheid gevonden". Wat zielig nou! Hoe kerkvorsten elkaar afserveren.

U moet ook echt eens 'viri probati' googlelen op uw pc. Dan kom je opeens veel Duits tegen. Je moet dan de woorden gewoon eens op de tong proeven. Begrijp je meteen waarom zo'n kerk daar nooit mee klaarkomt. Ik geef een voorbeeld: "Viri probati (lateinisch ‘erprobte Männer’) sind verheiratete Männer, die sich aufgrund ihrer nach römisch-katholischen Grundsätzen vorbildlichen ...". Aanklikken om verder te lezen lijkt me niet nodig. "Erprobte Männer". Nu twijfel ik toch aan eigen geschiktheid.

Of lees deze kop hardop: “Viri probati 'Priestermangel'”.

Zeg nu zelf: dat wordt toch nooit wat.

Doe mij dan toch maar een probate meid aan het altaar.

Is voor God ook leuker.

Meindert Muller

Auteur is publicist. Bovenstaande bijdrage is eerder gepubliceerd in het Limburgs tijdschrift En Toch, december 2007 (redactieentoch@planet.nl) tezamen met enkele teksten van een gesprek over ‘Kerk & Ambt’ van de Vereniging van Pastoraal Werkenden, afdeling Limburg, op 21 november 2007.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Ambten" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol