In Persona Christi  
Home > Thema's > Kerk zijn > Ambten > In Persona Christi
Dr. Ad Willems (gastcommentator)
12/10/07

In Persona Christi

Als antwoord op artikel Erik Borgman (Marjan Op de beeck)

De identificatie van de gewijde, celibataire priester met Christus is vanaf de 4e eeuw geleidelijk in de kerk gegroeid. Deze opvatting werd gesanctioneerd op het 2e Lateraans concilie (1139). Die opvatting riep een spiritualiteit in het leven waarin de priester als ‘wezenlijk’ onderscheiden van de leken werd beschouwd. In de priesterwijding zag men veelal een sacramentele, symbolische vormgeving van de ‘apartheid’ van de wijdeling.

Vooral sinds het 2e Vaticaans concilie is de oudere overtuiging weer gegroeid, dat de kerkgemeenschap als geheel ertoe geroepen is het ‘Lichaam van Christus’ present te stellen. Daartoe kan de gemeenschap bepaalde personen o.a. door een handoplegging ‘inordenen’ in de verscheidenheid van bedieningen die samen dat lichaam vorm geven. Van een ‘wezenlijk’ onderscheid tussen priester en leek is dan geen sprake.

In de kerkelijke wetgeving is deze huidige opvatting nog niet doorgedrongen.

Ad Willems o.p.

Deze tekst van de auteur is overgenomen van de Huiskamer op de website van de Dominicanen (www.dominicanen.nl).


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Ambten" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol