Dag jongen van licht  
Home > Thema's > Liturgie > Tussen begin en einde > Ziek zijn > Dag jongen van licht
Jan van Kilsdonk
4/11/12

Dag jongen van licht

Toespraken van Pater Jan van Kilsdonk sj bij het afscheid van homoseksuele mannen.

Met een inleiding van Pierre Valkering

Ruim dertig jaar lang was pater Jan van Kilsdonk sj (1917-2008) in Amsterdam studentenpastor. In dat verband ging zijn aandacht ook uit naar homoseksuele studenten. In het Amsterdamse homo-uitgaansleven was hij een bekende verschijning. Na zijn pensionering, in 1982, brak in volle hevigheid de hiv/aids-epidemie uit. De meeste slachtoffers vielen juist onder homoseksuele mannen.

Pater Van Kilsdonk heeft talloze mannen bijgestaan tijdens hun ziekte en stervensproces. Minstens zeventig keer heeft hij vaak uitvoerig gesproken tijdens een afscheidsviering in zo’n situatie. In Dag jongen van licht worden dertig van deze toespraken geanonimiseerd gebundeld.

Dertig mannen, variërend van zeer geleerd tot zeer eenvoudig, van dokter en universitair medewerker tot barman en business boy, naar wie pater Van Kilsdonk met liefde heeft gekeken en over wie hij met liefde heeft gesproken, zonder de moeilijke kanten van hun levens onbesproken te laten. Dertig toespraken die een kleurrijk, soms adembenemend beeld geven van de Amsterdamse homo-subcultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Van noten en een inleiding voorzien door Pierre Valkering, die zelf sinds vele jaren parochiepastor is te Amsterdam en voor wie pater Van Kilsdonk een leermeester is geweest.

Verkrijgbaar in de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever www.valkhofpers.nl - isbn 978 90 5625 388 2 • 300 blz. • € 22,50. Op deze website zullen er vanaf 1 december 2012 ook vertalingen van telkens vijf uitvaart-toespraken verschijnen in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees en Pools.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Ziek zijn" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol