Het gele boekje van Frans van der Hoff  
Home > Thema's > Liturgie > Internationaal > Globalisering > Het gele boekje van Frans van der Hoff
Wilbrord Braakman
9/11/11

Het gele boekje van Frans van der Hoff

“Niets in de omgevende natuur is slecht. Dit moet steeds herhaald worden omdat één van de menselijke manieren om zijn falen recht te praten bestaat in het de schuld geven aan de veronderstelde wreedheid van de natuur.”

Dit zijn woorden van John Berger. Frans herhaalt ze vaak, in de praktijk van zijn leven. Hij leeft als een natuurlijk akkoord met de natuur. In Zuid Mexico, in Oaxaca heeft hij zich ingeleefd en woont er met de bevolking. Om hun te helpen bevrijden van onderdrukking. Door landroof te doen stoppen en infrastructuur te verbeteren. Als priester moet je ook inzicht hebben in de natuur, de puurheid van het land vindt Frans, de ecoloog, econoom en theoloog.

Toen wij onder leiding van prof. Bob Goudswaard in de 80er jaren een reëel handelsmodel hadden uitgedacht, Max Havelaar, was hij er als eerste bij om boeren te stimuleren met hun ezels, beladen met mest de heuvels op te gaan en de koffiestruiken weer goed te gaan snoeien en verzorgen. Dat kon, omdat er werd voorgefinancierd en er een opgebouwde prijs voor de koffie zal gaan worden betaald. Eerlijk zaken doen kan. Een begin van fair trade was daar.  

Uit protest was hen aangeraden naar Mexico Stad op te trekken om recht te doen krijgen voor hun leefsituatie. Doch onderweg zijn ze al aangevallen en vielen er slachtoffers.

Een drie, vier jaar geleden is er een grote auto van de Nederlandse Ambassade uit Mexico Stad naar Oaxaca gereden om Frans koninklijk te onderscheiden. Een kostbaar gebeuren. Hij geeft niet veel om zijn vele onderscheidingen en eredoctoraten.

Frans heeft op veel plaatsen zijn visies uitgesproken. In Canada en bij de VN. In 2006 hield hij de Groenveldlezing in Baarn. Een enorm warm en helder betoog: “Fatsoenlijke armoede, vertraging van vooruitgang, vertraging van tijd, over grenzen heen kijken, mens en natuur aan zijn trekken laten komen en beiden recht doen. Dit alles leidt mij tot de simpele conclusie, dat daarmee alle wezenlijke levensbehoeften kunnen worden bevredigd.”

Inderdaad; zo kan je met land en binnen een gemeenschap omgaan. Zij doen dat. Frans is recent weer teruggekeerd van een rustig verblijf alhier. Met de spirit zoals Franciscus, die armoede mijn Beminde, mijn Zuster noemde.

De Franse uitgever van dit boekje, Erick Bonnier, vindt hem een goede kandidaat voor een Nobelprijs. Mijn steun spreek ik daarvoor hiermee uit. Destijds is dat met een initiatief vanuit Solidaridad voor Rigoberta Menchu geslaagd.

Het gele boekje is zo genoemd naar herinnering aan de revolutionairen in Zuid Amerika zoals Helder Camera en Leonard Boff. Aan het geel als resultante van rood en groen in het zonlicht en zonnebloemen.

Wilbrord Braakman,

Wilbrord Braakman is tuinder, gespecialiseerd in de biologische teelt van bloembollen en woont in Schagen. Auteur belicht het werk van priester Frans van der Hoff, opsteller van Het Manifest van de Armen, beschikbaar in het Nederlands en het Frans.

 

Vijf stellingen

(uit het Manifest van de Armen, blz. 56) 

1. Economie is er ten dienste van mensen en niet omgekeerd.

Mensen zijn burgers; burgers zijn actieve, bewuste consumenten die keuzes maken.

2. Ontwikkeling wordt afgemeten aan mensen en niet aan zaken en geld.

BNG (Bruto Nationaal Geluk) in plaats van BNP (Bruto Nationaal Produkt). 

3. Groei en ontwikkeling zijn twee verschillende dingen; groei betekent niet per se ontwikkeling.

Meer geld, meer inkomen is niet hetzelfde als meer ontwikkeld (en dus gelukkiger).

4. Geen enkel economisch proces kan zich voltrekken in de marge van wat ecosystemen leveren.

Duurzaamheid is uitgangspunt; niet alleen een achteraf toe te voegen waarde.

5. economie is een onderdeel van een groter begrensd en gesloten geheel, de biosfeer; dus is oneindige groei een onmogelijkheid.

We moeten zuinig zijn op onze planeet en er zitten grenzen aan.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Globalisering" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol