15/11/10
Zondagse vieringen in de Dominicuskerk te Amsterdam
Stilte
januari 2011
Na de feestelijke decembermaand is januari een stille maand. Het is winter en als het mee zit, kraakt het ijs en knispert de sneeuw onder onze schoenen. Een witte deken bedekt de wereld en de stilte is
bijna hoorbaar. De groeikracht van de natuur trekt zich terug in de wortels, diep in de aarde. En mensen zoeken warmte in de binnenruimte van hun huis en bij elkaar. Tijd van inkeer.
De kaalheid van de winter contrasteert met de uitbundigheid van de zomer, maar beiden hebben hun charme en betekenis. Ze kunnen niet zonder elkaar, zoals samen-zijn nood heeft aan alleen-zijn. Zoals spreken niet zonder luisteren kan en muziek niet zonder stilte. Zo kan een mens die actief is en bezig met van-alles-en-nog-wat niet zonder momenten van rust en ontspanning, van niets-doen en aarden om de stem in het gebeuren te horen. De tegenstem van de Liefde.
Actie en contemplatie. Geven en ontvangen. Een onlosmakelijke twee-eenheid. En daarom een serie over stilte, verstilling, tijd voor stilte om de 'monnik' in ons te verbinden met de doen(st)er, zodat hart en handen elkaar weer weten te vinden.
'De binnenkamer zonder wereldlijkheid is getto,
wereldlijkheid zonder binnenkamer is boulevard.
(J. de Jongh)
zondag 2 januari Voor stilte opengaan
Innerlijke stilte vraagt om uiterlijke stilte. Samuel wordt in de nacht in het heiligdom geroepen. Hij kent de stem van de Eeuwige nog niet. Een leerproces in luisteren.
Lezing: 1 Samuel 3,1-10
Overweging: André Wesche
zondag 9 januari Stem in de stilte
Voordat Jezus het volle leven instapt trekt hij zich veertig dagen terug in de woestijn en daar wordt hij bekoord door de duivel. De woestijn als plaats, waar in de stilte en verlatenheid alle stemmen in ons zich laten horen. Maar die stilte is niet het doel op zich. Het gaat er om wat je na die stilte gaat doen.
Lezing: Matteüs 4, 1 -11
Overweging: Gerard Swüste
zondag 16 januari De naam van de stilte
In de stilte van de woestijn maakt de Eeuwige zijn naam aan Mozes bekend. Met deze openbaring komt een opdracht mee. Het blijkt dat de gave ook een opgave is. Wat kunnen wij in de stilte te weten komen over deze opdracht?
Lezing: Exodus 3,7 - 14
Overweging: Claartje Kruijff
zondag 23 januari De stilte van de binnenkamer
Het beoefenen van stil zitten en stil zijn levert in het begin vooral veel geluid op: je hoort je hartslag, een vliegtuig ver weg en de pijn in je rug schreeuwt om aandacht. Misschien is het wel daarom dat bidden en zingen (dus wél geluid maken) geliefde routes zijn om tot stilte te komen in vele religieuze tradities. Hoe verhouden de woorden die Jezus aanreikt zich tot de stilte die hij zelf ook zocht om God te zoeken?
Lezing: Matteüs 6, 5-15
Overweging: Mirjam Wolthuis
zondag 30 januari God is stilte
Houdt God zich voor ons verborgen in de stilte? Is het dus in de stilte dat wij God moeten zoeken? In onze dagen hebben mensen ene groeiende behoefte aan stilte. Velen zien meditatie als een manier om tot zichzelf te komen. Is de stilte heilig, een weg naar God? De kleine profeet Sefanja spreekt in een heilsvisioen tot Sion en Israel over de Eeuwige die zwijgt in zijn liefde. Maar naast dit liefdevolle zwijgen wordt ook gesproken van Gods gejubel en blijdschap. Laten we ons oor maar eens te luistern leggen.
Lezing Sefanja 3,14-20 en Matteüs 13,31-35
Overweging Nini Valeton
Reactie plaatsen
Reglement
- Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
- Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
- Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.