20/5/10
'God vinden in alles wat is...'
naar: Ignatius van Loyola
"Als God geen liefde was, dan was, dan was er niets. Geen jij en ik, geen mensen, geen schepping en zelfs geen God. God is mededelen, uit zichzelf treden, zich uitstorten, scheppen en al het geschapene, mens en dier en kosmos weer in zijn hart binnenhalen. Dat wij elkaar kunnen zien en bewonderen, dat we de wereld kunnen betasten en de hemel beschouwen, dat we kunnen zeggen: wij zijn, het komt omdat God zich heeft geopend, zijn wezen naar buiten heeft gekeerd en kijk, daar is de wereld. Al/es wat is, is Gods verschijning. Beeld van God. "
10 juni 1990, Ton van der Stap
Bovenstaand fragment is genomen uit een overweging over 'God is liefde' die vorige zomer in zijn geheel werd gelezen om daarmee Ton van der Stap te gedenken: priester, schrijver, vertaler en schilder. In wijde kring gewaardeerd, voor de denkwereld van de Dominicuskerk en haar bezoekers veelbetekenend. Hij overleed in mei 2009, 74 jaar. Op vijf zondagen na Pinksteren, willen wij in de geest van Ton van der Stap, thema's verkennen die hem ter harte gingen. God die opglanst in alle dingen: de natuur, de stilte, de verbeelding, de taal, de innerlijkheid van de mystiek, het verlangen en de menselijke ziel. Waar naast profeten met grote idealen er ook mensen zijn die de verstilling zoeken. Naast de mens die iets veranderen en teweegbrengen wil, anderen naar binnen afdalen.
Een minstens zo grote reis. Niet naar een verre toekomst, maar naar wat hier en nu en dichtbij is. In alle eenvoud, zonder applaus en verheerlijking. In wat is...
Naast Schriftlezingen zullen fragmenten uit het werk van Ton van der Stap klinken. Ook willen we iets laten zien van wat hij geschilderd heeft.
Vijf zondagen na Pinksteren 2010
zondag 30 mei: Een geschenk uit de hemel
Psalm 8 als lied over de Schepping. De schepping, god en mens worden bezongen in al hun grootheid maar ook in hun kwetsbaarheid. We lezen Psalm 8 in combinatie met een tekst van Ton van der Stap over de plek waar hij woonde.
Overweging: Gerard Swüste
zondag 6 juni: Meister Eckhart
De eerste zin van het boekje van Ton van der Stap over Meister Eckhart luidt: 'Dit is het begin van alle kennis: dat wij niets weten van God.'
Eckhart was diep doordrongen van dat besef. Hij heeft er eigenlijk maar één antwoord op: alle beelden die we van God hebben overboord zetten, niet zoeken naar God, maar je overgeven, jezelf leegmaken, waardoor er ruimte komt voor het contact dat God met jou maakt in plaats van andersom.
Is deze 'gelassenheit' hetzelfde als jezelf bevrijden van je ego (zoals het meinummer van het blad Psychologie als zijn thema aankondigde)? En leidt zo'n houding niet tot een volkomen passiviteit in onze relatie tot de wereld?Overweging: Bettine Siertsema
zondag 13 juni: Het proeven der dingen
Ik pak een willekeurige tekst van Ton van der Stap, lees en bemerk hoe vertragend zijn beschrijvingen werken. Hij nodigt uit tot stilstaan, kijken, proeven. Schuilt in de aandacht voor gewone, bijna onopgemerkte dingen een les over hoe het leven te smaken is ? Of is dat alleen voor mensen met tijd en rust in zichzelf weggelegd? Denk niet dat dit enkel retorische vragen zijn: het is een kleine moeite om 'de aandacht' te idealiseren, maar de realiteit vraagt vaak meer vaart van ons.
Lezing: Johannes 2,1-12 (Bruiloft te Kana)
Overweging: Mirjam Wolthuis
zondag 20 juni: De Samaritaanse vrouw (Joh. 4)
Op deze taboe doorbrekende ontmoeting van Jezus met een buitenlandse vrouw, bestaat een rijk scala aan commentaren. Joden gingen niet om met Samaritanen. Bovendien hield deze vrouw met een andere godsdienst er ook vrije opvattingen over huwelijk en huwelijksmoraal op na. In de geest van Ton van der Stap herkennen wij achter de Samaritaanse, aan wie Jezus om water vraagt de vele personen, volkeren, godsdiensten en culturen bij wie de huidige christenheid, waaronder onze Dominicus, tracht haar dorst naar nieuwe inspiratie te lessen: het jodendom, oosterse godsdiensten, wetenschap, literatuur, kunst en talloze 'anderen' die ons zoveel te geven en te vertellen hebben. Alleen dankzij het water dat zij ons aanreiken zijn wij in staat om, hopelijk samen met hen, het mysterie van het bestaan met de Eeuwige te verwoorden en te vieren.
Overweging: Henk Hillenaar
zondag 27 juni: Afsluiting van het jaar
'Er bestaan plekken die een mens niets anders geven dan het gevoel dat hij nu eenmaal bestaat'. Even vergeet je alles. Alles wat zo nodig moest en niet wachten kon. Alles waar ieder wel op lijkt te zitten wachten, waar je zelf niet zonder kan. Waar je je anders druk maakt, treedt rust binnen en vloeien woorden en gedachten zomaar samen. Je had dit niet gezocht. Het overkomt je, als je voor even een andere ruimte betreedt.
Lezing uit Deuteronomium 30
Overweging: Juut Meijer
Ton van der Stap was van 1966 tot 1980 voorganger in de Amsterdamse Studentenecclesia. Daarna leefde hij in afzondering, eerst in Frankrijk, daarna in Noord-Groningen, waar hij schilderde, romans en poëzie naar het Nederlands vertaalde en schreef over culturele en spirituele onderwerpen, met name over zijn verleden als jezuïet, over de mysticus Eckhart en over de Zen traditie. Vanuit Groningen kwam hij in de jaren 1989 tot 1991 vaak naar onze gemeente om te preken en gespreksgroepen te leiden en maakte hij een jaar lang deel uitvan het Liturgisch Team van de Dominicus.
In juni 2009 waren enkele bijdragen in de Dominicuskrant aan Ton van der Stap gewijd.
Reactie plaatsen
Reglement
- Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
- Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
- Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.