Dominicusgemeente - Serie Reisgezellen  
Home > Thema's > Inculturatie > Kerk zijn > Liturgie > Dominicusgemeente - Serie Reisgezellen
Dominicuskerk
18/5/08

R E I S G E Z E L L E N

Als je alle mensen zou vragen, zouden ze misschien allemaal wel een uitspraak kennen van iemand die zij hoog achten. Of een dichtregel misschien. Een paar mooie woorden die ze hoorden toen het eigen innerlijk vast wat verlegen was om inzicht.  Als een richtingwijzer langs de weg. De mens spiegelt zich onophoudelijk aan anderen. Meer nog dan dichtregels of uitspraken zijn daarom soms personen uit de geschiedenis voor mensen leidslieden. Hun levenswijze, dikwijls meer nog dan hun uitspraken, is een bron voor ons. We putten er moed uit. Wij beschouwen hen als ijkpunten. En zij versterken in ons de overtuiging dat wij in een lange geloofstraditie staan waarin wij niet de enigen en de eersten zijn.

In de laatste serie diensten van dit jaar verdiepen wij ons in de levens van sommige mensen uit de geschiedenis, dichtbij of ver weg in de tijd, die bewondering wekken.

zondag 18 mei          FRANCISCUS

Je bent als mens onaf. Ieder bestaan, wil het vruchtbaar kunnen zijn, wordt als het ware uitgenodigd met gebrokenheid te leren omgaan. En precies zo en niet anders sta je op eigen grond, niet hoger en niet lager. Anneke Lagerweij vindt zelf steun bij Franciscus en voert ons binnen in zijn mens-opvatting. We lezen ook uit zijn geschriften.

zondag 25 mei          ZOMAAR MENSEN

De journaliste Colet van der Ven heeft in de loop der jaren vele voortreffelijke vraaggesprekken gehouden met zeer verschillende mensen. Zij is geboeid door de veerkracht die sommigen van hen aan de dag leggen. Mens die ‘Ik-zal-er-zijn’ ondanks alles in hun leven op het spoor kwamen en trouw beleven. We lezen uit ‘The water land’ van T.S. Eliot.

zondag 1 juni             MOSES MENDELSSOHN

Deze wijsgeer (1729-1786), grootvader van de componist Mensdelssohn-Bartholdy, heeft een sterke impuls gegeven aan het ‘liberale’ jodendom. De kracht van de rede en de redelijkheid gaat bij hem samen met openheid voor gevoel en geloofsintuïtie. De erkenning dat de mens wel vaak het goede wil, maar vaker nog het kwade lijkt te kiezen, drijft hem niet tot wanhoop of cynisme. We lezen uit Job 28.
Niek Schuman vertelt over hem.    

zondag 8 juni               FÉNELON

Fénelon (1652-1715) was de opvoeder, in Versailles, van de kroonprins van Frankrijk, en schreef voor hem een opvoedingsroman Télémaque, die in heel Europa beroemd werd. Het meest bekend werd hij echter als verdediger van het mystieke gebed, waardoor hij zich de gram van medebisschoppen en van de koning op zijn hals haalde, die hem in Rome lieten veroordelen.
In de tijd van Fénelon werd God definitief de verborgen God met wie wij leven. Zowel deze sympathieke auteur als zijn fanatieke tegenstanders blijken achteraf te hebben bijgedragen aan het ontstaan van veel wereldvreemde, mens-vijandige theologie, waar wij weinig meer mee kunnen.
Overweging: Henk Hillenaar

zondag 15 juni           DOROTHEE SÖLLE

Haar standpunten werden haar niet altijd in dank afgenomen. Deze vrouw die voortdurend grenzen doorbrak. Van binnen naar buiten. Van naar binnen gekeerde vroomheid naar politiek avondgebed. Van voor vanzelfsprekend aangenomen status quo naar nieuwe vragen en revolutionair verzet. Altijd zoeken naar een nieuwe wereld en tegelijk nieuwe taal.
Voor God en mensen, man en vrouw. Altijd bleef zij het zeggen: God heeft mensen nodig, maar mensen hebben God nodig.
Overweging: Juut Meijer

zondag 22 juni           KINDEREN

gaan voor deze zondag. Een dienst door, voor en met kinderen. En zo voor iedereen die aanwezig is. Over namen gaat de dienst: kleine en grote mensen met een naam. Iedereen die een naam heeft is welkom. Hoe heet jij? En hoe heten al die mensen die in de kerk zitten? Wat betekent jouw naam? Heten andere mensen ook zo?

zondag 29 juni           DE SCHRIFT

als reisgezel. Een jaar lang gaan we mee met de bijbelse  verhalen en laten wij ons erdoor leiden. Op deze laatste zondag van het jaar – voor wij gedurende twee zomermaanden de Schrift even rust gunnen – blikken we als het ware even terug: is de bijbel een reisgenoot? Hoe ziet de reis eruit? 
Overweging: Mirjam Wolthuis.

De overwegingen van deze serie zijn daags na de betreffende dienst te vinden op de website van de Dominicusgemeente.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Liturgie" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol