Een Levend Lichaam  
Home > Thema's > Kerk zijn > Kerkstructuren > Een Levend Lichaam

1/7/08

PERSBERICHT

Op zondag 3 augustus a.s. verschijnt

EEN LEVEND LICHAAM

Kijken naar een kerk met toekomst

met een voorwoord van prof. Dr. Erik Borgman

 

Een levend lichaam geeft een beeld van heden en verleden van de Dominicuskerk in Amsterdam, thuisbasis van dominicaan Jan Nieuwenhuis die medeauteur was van Kerk en Ambt. 

Een levend lichaam laat zien dat een kerk zoals vier dominicanen die voor ogen hebben in Kerk en Ambt, levensvatbaar is. Sterker: het is een bloeiende gemeente, die ruim veertig jaar secularisatie en kerkverlating heeft doorstaan, 

  • met een democratische structuur
  • met vrouwen die voorgaan in ambt en eucharistie
  • oecumenisch christelijk, open naar andere religies
  • als lichaam in plaats van instituut

De Dominicusgemeente beweegt zich als een levend lichaam dat op geen enkel moment volgroeid was of is, maar de vrijheid nam en neemt om zich te blijven ontwikkelen: theologisch, democratisch en oecumenisch, met respect voor vrouw & man, homo & hetero, kind & bejaarde. 

Maatschappelijke bewegingen als feminisme, homo-emancipatie en democratisering grepen diep in in de Dominicus. Van een kwijnende Rooms-katholieke parochie in 1964 ontwikkelde de Dominicus zich tot een bruisende geloofsgemeenschap waar katholieken en protestanten al enthousiast samen op weg gingen toen het officiële Samen-Op-Weg proces in de protestantse kerken nog moest beginnen, en waar vrouwen in het ambt vanzelfsprekend zijn.

Altijd bleef daarbij voorop staan dat men zoekend mag zijn, en het stellen van vragen minstens zo belangrijk is als het formuleren van antwoorden. Vanuit dat zoeken naar open en authentiek christendom werd en wordt er geëxperimenteerd met liturgische en muzikale vormen, terwijl de kinderen er helemaal bij horen.

Op zondag 3 augustus biedt auteur Karin Kasdorp-de Jong het eerste exemplaar aan Jan Nieuwenhuis aan, na afloop van een viering in de Dominicuskerk die in het teken staat van diens 60-jarig priesterschap.

Plaats: Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam.
Tijd: na de kerkdienst van 11.00 uur.

Het boek is na afloop verkrijgbaar voor de speciale prijs van € 10,- bij de boekenstand in de Dominicus.


Reactie plaatsen

Reglement

  • Alle reacties worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen.
  • Een inzending mag maximaal 1000 tekens bevatten en moet goed leesbaar zijn.
  • Lees andere inzendingen zodat u in uw reactie niet in herhaling vervalt maar nieuwe argumenten geeft. De reactie moet inhoudelijk zijn en iets waardevols toevoegen aan het artikel. Dus bijvoorbeeld geen agressief taalgebruik.
Naam  
E-mailadres  
Plaats  
Uw reactie  
Gebruik maximaal 1000 tekens. U hebt nog 1000 tekens tekens.
Captcha  
   

Terug naar "Kerkstructuren" | Naar boven

Disclaimer
EnglishDeutschFrancaisEspanol